blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG hryaine
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
Dante45



tak teraz tu základnu
pridal Dante45 12.6. 2009 o 22:19

 

poskladajte bielu plochu a potom už len toto:

Pokračujeme prvým radom

Takže máme zloženú celú hornú bielu plochu. Vašim cieľom je teraz zostavený celý horný rad.

Začnite kockami uprostred hrán (tá šedivá s otáznikom). Otáčaním celého horného radu ich čo najviac zarovnajte tak, aby farebne zodpovedali so stredmi svojich strán. Tie ktoré nezodpovedajú, musíme zarovnať inak.

 

 

Kocku, ktorú chceme umiestniť (napr. tu na sivé miesto), najprv nájdeme, v našom prípade je zelenobiela. Celú kocku teraz natočte tak, aby biela strana tejto kocky smerovala nahor a zelená (alebo tá, ktorú práve skladáte) smerom k vám, ako na obrázku.

 

 Týmto dostanete zelenobielu kocku zhora nadol, kde s ňou môžete hýbať, ani čo by ste si rozhádzali vrh.

 

 

* Otáčaním celého spodného radu teraz kocku, ktorú chcete umiestniť, dostaňte pod stredovú kocku príslušnej farby  (v našom prípade zelenú).

 

 

 Teraz ste umiestnili jednu zo stredových kociek. Obdobným spôsobom ich dokončite všetky. Ale pozor! V tejto fáze už máte jednu bielu kocku v treťom rade, kde s ňou môžete volne hýbať. Pokračujte teraz už len krokom označeným *

 

 

Vaša kocka by mala vyzerať asi takto. Všetky stredové kocky prvého radu farebne zodpovedajú kockám v strede bočných strán. Teraz sú na rade rohy prvého radu. Dajme tomu, že chceme umiestniť kocku označenú tmavosivo. Nájdeme si ju (takže červeno-zeleno-biela) a celú kocku natočíme tak, aby táto bola v pravom hornom rohu, biela strana smeruje nahor.

 

Týmto postupom dostaneme našu kocku do spodného radu.

 Otáčaním celého spodného radu (nie je vyobrazený) našu kocku umiestnime tak, že je v stĺpci, kam patrí, ale v rohu dolného radu, namiesto hornej. Celú kocku potom natočíme tak, že biela strana kocky smeruje k nám. Ďalej urobíme, to čo je na obrázku

 

Kocku sme umiestnili, teraz máme ďalšiu neuloženú kocku v dolnom rade, takže stačí zopakovať predchádzajúci krok. Ale pozor! Postup bude zrkadlovo obrátený. Tam, kde ste hýbali pravou stranou kocky, budete hýbať ľavou, tam kde ste otáčali doprava, budete točiť doľava a opačne. Celý postup opakujte, pokiaľ nebudete mať všetky rohy farebne správne.


Pokračujeme druhým radom

Chceme umiestniť kocku označenú otáznikom. Najprv si ju nájdeme (v našom prípade je zeleno-červená). Celú kocku správne orientujeme (bielou stranou nahor) a zistíme, ktorá z farieb našej zeleno-červenej kocky smeruje nadol. Celú kocku potom do ruky vezmeme tak, aby strana tejto farby (riadime sa stredovou kockou a zloženým horným radom) smerovala k nám. Sú dve možnosti: Buď dole smeruje zelená (v tomto prípade stred druhej farby smeruje doprava), alebo červená (kde stred druhej farby smeruje doľava) - postup je o trochu nižšie.

Otáčaním celého dolného radu teraz  našu zeleno-červenú kocku dostaňme na miesto, ako na obrázku – a to tak, aby zelená plocha kocky smerovala nadol, červená dozadu, a aby kocka bola na vzdialenejšej strane dna kocky).

Potom len pootočíme celú kocku doľava tak, že sa pozeráme na stredovú kocku druhej farby (červenú).

 

Postupujeme podľa obrázka. Potom ak kocku otočíme zase späť (na zelenú).

 

Tak a na mieste sivého otáznika by teraz mala byť tá správna kocka. Tento postup opakujeme s inými stranami a farbami, dokiaľ neposkladáme druhý rad.

 

Ako už bolo spomenuté, celá situácia môže vyzerať opačne, dole smeruje farba červená. Postup je rovnaký, ale zrkadlovo obrátený. Otáčaním celého dolného radu teraz našu zeleno-červenú kocku dostaňme na miesto, ako na obrázku – a to tak, aby červená plocha kocky smerovala dole, zelená dozadu, a aby kocka bola na vzdialenejšej strane dna kocky). Potom len pootočíme celú kocku doprava tak, že sa pozeráme na stredovú kocku druhej farby (v našom prípade je zelená).

 

Postupujeme podľa obrázka. Potom kocku otočíme zase späť (na červenú).

 

Tento postup opakujeme s inými stranami a farbami, pokiaľ neposkladáme druhý rad.

Môže sa taktiež stáť, že kocka, ktorú chceme umiestniť na hranu druhého radu už v druhom rade je, ale na zlom mieste, kde farby nezodpovedajú. Musíme ju najprv dostať do dolného radu - a to rovnakým postupom (popísaným vyššie). Za našu zeleno-červenú kocku si len vyberieme akúkoľvek inú kocku z dolného radu, ktorá nám zeleno-červenú "vyhodí" do dolného radu. Tu potom štandardným postupom dostaneme na miesto určenia.


Ďalším krokom je zostavenie kríža na spodnej strane kocky

Prvým krokom je zloženie pozdĺžnej línie na spodnej strane kocky z dvoch možných situácií znázornených na obrázku. Dno kocky si natočíme tak, ako na obrázku (ak máme len stred, je to jedno). Pokiaľ spodnú líniu už máme (obrázok jeden smerom dole), tento krok preskočíme.

 

K zloženiu pozdĺžnej línie na dne slúži tento postup, ktorý celý opakujeme TRIKRÁT za sebou.

 

Z tejto situácie a otočenia ďalším postupom zostavíme spodný kríž.

 

No nie je to úžasne jednoduché?


A teraz zarovnáme prostredné kocky na hranách so spodnou stranou

Nesprávne orientovanú prostrednú kocku na spodnej hrane orientujeme smerom k nám (otáznik). Pokiaľ už nejakú tu kocku máme správne orientovanú, celú kocku natočíme touto stranou doprava. Pokiaľ nie, na natočení kocky nezáleží.

 

Tento postup spolu so správnou orientáciou (hotové vždy doprava) opakujeme, pokiaľ všetky kocky na spodných hranách nezodpovedajú


Farebné zarovnanie rohov

Teraz sa pozrieme na zostávajúce rohy. Našou úlohou je zarovnať ich tak, aby farby kocky v rohu zodpovedali susedným trom stranám. Nevadí, že farby ešte presne stranovo nezodpovedajú (červený roh na červenej stene). Pokiaľ sa nám pošťastí a nejaká kocka už farebne zodpovedá susedným trom stranám, celú kocku natočíme tak, aby táto kocka bola vľavo dole (ako na obrázku). Pokiaľ to šťastie nemáme, na postavení rohu nezáleží.

 

Tento postup so správnou orientáciou (hotový roh vždy doľava) opakujeme, dovtedy pokiaľ nemáme všetky rohy orientované tak, ako chceme.


Dokončenie rohov

Celú kocku otočíme dnom nahor

Jeden z rohov, ktorý nemáme správne (farby zodpovedajú stranám, ale nie sú správne natočené) orientujeme nahor doprava.

 

Tento cyklus stále opakujeme (farby kociek na obrázku prestanú zodpovedať po prvom cykle), dokiaľ sa roh vpravo hore nezorientuje správne.

 

 

Až sa tak stane, celú hornú časť (vlastne v skutočnosti dolnú), otočíme tak, aby sa do pravého horného rohu (na miesto, ktorej sme práve zložili) dostal ďalší nesprávne orientovaný roh. S dolnou časťou nehýbeme a pokračujeme v predchádzajúcom postupe, ktorým opäť správne zorientujeme pravý horný roh. Potom zas natočíme a skladáme ďalší roh. Kocka v tejto fáze vôbec nevyzerá, že sme na konci a zdá sa, že sa namáhame zbytočne. Pokiaľ ale neurobíme chybu, po chvíli točenia sa objaví zložená Rubikova kocka.



Prístupov 2339
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
tu sú aj 4x4x4 aj 5x5x5
[ 12.6.2009] (príspevkov 0)
tak teraz tu základnu
[ 12.6.2009] (príspevkov 0)
within temptation frozen
[ 27.7.2008] (príspevkov 0)
Within temptation-Angels
[ 26.7.2008] (príspevkov 0)
Within temptation
[ 25.7.2008] (príspevkov 0)